Wie en waar?
Jef Verhaeren werd op 18 mei 1945 geboren te Weelde, in de Antwerpse Kempen. Hij liep college op het Klein Seminarie te Hoogstraten en bij de Jezuïeten te Turnhout en studeerde Politieke Wetenschappen en Thomistische Wijsbegeerte te Leuven. In 1968 maakte hij daar actief de revolte mee als lid van het leidend Actiecomité. Hij is gehuwd en heeft twee zonen en een dochter.

Communicatie en politiek

Sinds 1972 is Jef Verhaeren professioneel actief in de communicatie, zowel in de reclame, de public relations als de journalistiek.


Jef en Ida met hun kinderen Geert, Leo en Katia.

Hij doceerde van 1974 tot 1984 communicatievakken (o.m. Nederlandse redactie, communicatiestrategie en deontologie van de communicatie) aan het Hoger Instituut voor Bedrijfsopleiding en Public Relations te Gent (vandaag Arteveldehogeschool) . Tussendoor was hij ook actief in de politiek, onder meer als voorzitter van de CVP-Jongeren van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, en voerde ook een aantal bekende politieke campagnes.

Communicatie en journalistiek

De microbe van de journalistiek liet hem echter nooit los. Zo bracht hij in 1976 voor de Gazet van Antwerpen verslag uit over de Amerikaanse verkiezingen. Begin de jaren tachtig schreef hij voor Knack en Trends. Van 1982 tot einde 1990 was hij perschef van de Staatssecretaris voor Europese Zaken en Landbouw.


Met Paul De Keersmaeker, gewezen Staatssecretaris van Landbouw en Europese Zaken

Hij was één van de oprichters en eerste bezielers van Agrinfo vzw en VILT vzw (opdracht: communiceren over landbouw naar de publieke opinie toe) en deed er de eerste jaren het grootste deel van de redactie voor.
In 1991 richtte hij met enkele partners Field Communication op met als missie de communicatiekloof tussen landbouw en publieke opinie te dichten. Al vlug was er in de schoot van Field Communication behoefte aan een afdeling Field Editions, om tijdschriften in onder te brengen. Sinds 2006 is hij uitsluitend bezig als professioneel landbouwjournalist. Vandaag is hij nog verantwoordelijk voor de Belgische redactie van ‘De Molenaar’ (Nl.) en ‘Petfood Magazine’ (Nl.) en schrijft voor ‘Melkveebedrijf’, ‘Varkensbedrijf’.


2007: Jef ontvangt de driejaarlijkse Emile Désirant-prijs voor landbouwjournalistiek
uit de handen van Walter Peeters van Janssen Farmaceutica.

In 2007 was hij laureaat van de driejaarlijkse ‘Emile Désirant-Prijs’ voor landbouwjournalistiek. Hij was vele jaren lid van de raad van bestuur van de Vereniging van Journalisten van de Periodieke Pers (VJPP) en secretaris van de Belgische Vereniging van Landbouwjournalisten (BVLJ-ABJA)Vandaag is hij nog nog schatbewaarder van de BVLJ-ABJA en van de raad van bestuur van de Raad voor de Journalistiek.
In 2011 werd Jef Verhaeren de eerste voorzitter van het “European Network for Agricultural Journalists’ (ENAJ), de Europese koepelorganisatie van de nationale verenigingen van landbouwjournalisten. In 2012 werd hij voor een nieuw mandaat van 3 jaar herkozen tot ENAJ-voorzitter. Sinds einde 2016 is hij erepresident (honorary president) van ENAJ.

Poëzie, theater en TV

Zijn literaire activiteit kende intussen pieken en dalen. Reeds op 18-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste dichtbundel. Aanvankelijk volgden de dichtbundels elkaar snel op maar einde de jaren zeventig geraakte de poëzie wat op de achtergrond.
Reeds op jonge leeftijd speelde hij toneel in zijn geboortedorp, het Klein Seminarie te Hoogstraten en het Sint-Jozefscollege te Turnhout. Al vlug ging hij ook regisseren. Hij regisseerde talrijke producties in de Kempen, Brabant en het Mechelse. In de jaren tachtig was hij een aantal jaar secretaris van de jury van het Koninklijk Landjuweel en lid van de Raad van Advies voor het Theater. Hij schreef en publiceerde 5 toneelstukken, waarvan ‘Een zachte generatie’ met succes werd gecreëerd door het Mechels Miniatuur Theater (MMT) in 1992.
Eveneens in de jaren tachtig mengde hij zich in het debat rond de oprichting van de commerciële zender VTM. Hij was betrokken bij de oprichting van VTP (Vlaamse Televisie Producties NV), waar hij de eerste voorzitter van was, Brain Productions NV en VTD (Vlaamse Televisie Drama NV) en van "Le Pin Productions". Hij legt zich, naast theater, toe op TV-drama. Hij was achtereenvolgens ook ondervoorzitter-hoofdredacteur en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Toneel- en Scenarioschrijvers (VVTS). Voor VTM schreef hij scenario’s voor de serie “De ware Vrienden”. Daarnaast schreef hij meerdere scenario’s voor corporate films.


jef.verhaeren@telenet.be
jef.verhaeren@belgian-press.be


Briefly in English

Jef Verhaeren is a Belgian (Dutch speaking) agricultural journalist. Born in 1945 he studied political sciences and Thomistic philosophy at the University of Leuven (KULeuven). In the turbulent 1968 he was a student leader and continued to be active in politics the next two decades.

He made a long career in communication, what he teached in Ghent from 1974 until 1982, and as a journalist. From 1978 until 1982 he was an economical and political journalist. From 1982 until 1991 Jef Verhaeren was spokesman of the Belgian Minister of Agriculture and European Affairs.

In 1991 he was active in broadcasting as a producer and script writer. By the end of 1991 he returned definitely to agriculture as communication consultant specialised in agriculture and later on as agricultural journalist. Jef Verhaeren was secretary and is treasurer of the Belgian guild of agricultural journalists (BVLJ-ABJA) since many years and was the first chairman of ENAJ (European Network of Agricultural Journalists) since the foundation in 2011. Since end 2016 he’s honorary president of ENAJ. Jef Verhaeren is also a poet and theatre writer and was president of the Flemish theatre and script writers guild.

ENAJ chairman Jef Verhaeren hands the Charter of the European Network of Agricultural Journalists to EU Agriculture Commissioner Dacian Ciolos in December 2011


jef.verhaeren@telenet.beWebmaster © ep_communication