VANUIT WASHINGTON

Van 6 oktober tot 5 november vorig jaar waren we in de VS. In Florida verbleven we eerst twee weken bij mijn zoon Leo en nadien waren we nog een week in Washington bij mijn vriend Dirk Wouters, de Belgische Ambassadeur in de VS. In Florida vergezelden we onze Amerikaans-Belgische kleindochter Eowyn naar Lake City, waar ze deelnam aan het Kampioenschap van Florida cross country. Zoals gewoonlijk maakte ik van de gelegenheid gebruik om enkele wetenschappers van het departement Animal Health van de University of Florida (UF) te ontmoeten, waar ik geregeld contact mee heb. Dit leidde alvast tot een artikel over UF Dairy, het proefmelkveebedrijf van de universiteit, voor ‘Melkveebedrijf’ en ‘De Molenaar’. (Lees artikel 1 - artikel 2 )


Met onze Amerikaans-Belgische kleindochter Eowyn

 

Met de hulp van de Belgische ambassade had ik in Washington enkele interessante interviews, onder meer met Roger Johnson, voorzitter van de National Farmers Union en met toplandbouwjournalist Jerry Hagstrom, die de landbouwpolitiek op de voet volgt en ter zake een autoriteit is. Wij wilden vooral weten hoe de verhouding tussen Trump en de boeren in elkaar zit, wat de boeren en hun leiders van Trump verwachten met het oog op de Farm Bill, die einde dit jaar aan de orde is en uiteraard wat we mogen verwachten op het vlak van de wereldhandel in landbouwproducten. We schreven daarover een column ‘Krakende Persen’ in De Molenaar (lees) en een artikel in ‘Melkveebedrijf’ (het verscheen ook in ‘Varkensbedrijf’ en ‘Lait & Elevage’). (lees artikel)


Met Roger Johnson, voorzitter van de National Farmers Union

 

OP ENAJ-PERSTRIP IN ROEMENIË EN ESTLAND

Van 19 tot 25 juni 2017 organiseerde de Roemeense vereniging van landbouwjournalisten, die we enkele jaren geleden hielpen oprichten, een unieke EAJ-perstrip in de Donau-Delta, na een bezoek aan de landbouwuniversiteit van Boekarest en een melkveebedrijf vlakbij de hoofdstad. Met 40 deelnemers, vaarden we de Donau af tussen Roemenië en Oekraïne en trokken we van het ene grote bedrijf naar het andere. Naast melkveebedrijven bezochten we ook het grootste landbouwbedrijf van de EU (65 km op 11 km). Agricost is een akkerbouwbedrijf en daar leerden we veel over Donau-soja, erg belangrijk voor ‘De Molenaar’. Daarover schreven we dan ook een artikel. (lees artikel) Daarnaast schreven we een artikel over de Roemeense melkveehouderij in ‘Melkveebedrijf’ (lees artikel 1 en artikel 2) en ‘Lait & Elevage’ en over de Roemeense varkenshouderij in ‘Varkensbedrijf’ (lees artikel). Een artikel over een merkwaardige onderneemster in het Macin-gebergte verscheen pas in juli 2018 (lees artikel).


De ontvangsgroep


Persgroep soja


Persgroep


Paula en medewerkers

Het voorbije jaar schreven we reeds een artikel over de Estse melkveehouderij in ‘Melkveebedrijf’ (lees artikel) (verscheen ook in ‘Lait & Elevage’) en over de Estse varkenshouderij in ‘Varkensbedrijf’ (lees artikel). Van 3 tot 5 september had in Estland echter de Informele Raad van Ministers van Landbouw plaats in het kader van het Estse EU-voorzitterschap. Daar trokken wij met ENAJ op vraag van het Estse voorzitterschap naartoe maar, gezien we in Estland nog aan de oprichting van een nationale vereniging van landbouwjournalisten aan het werken zijn, organiseerden we alles zelf, samen met het voorzitterschap, een Estse collega en COPA-COGECA een mooi programma voor ruim 20 journalisten en het was een succes. Sinds we hetzelfde enkele jaren geleden in Letland deden, hebben we een goed beeld van de landbouwproblematiek in de Baltische staten.


Estland.....


....een succes!Laatste landbouwartikels

Duitsland produceert de meeste melk
Melkveehouders MGBS en Walhorn in eerste Europese coöperatie: Arla Foods in België en Nederland
Litouwen: verdeelde zuivelindustrie weegt op melkprijs
Roemeense varkenssector gaat door een dal
Melkveeonderzoek Universiteit van Florida: Voeding in functie van productiviteit
UF Dairy, een melkveebedrijf voor onderzoek
Onrust en gedrang rond Farm Bill 2018 in de VS
Antistoffen uit lama’s voor gespeende biggen: Veelbelovend alternatief voor antibiotica
Onrust en gedrang rond Farm Bill 2018 in VS
Frederik Backaert: een Flandrien tussen de koeien: Van de stal naar de Tour en terug
Ga naar overzicht...

uit "Krakende Persen"

GLB-budget goed besteden
De boeren houden van Trump
Goedkope vleesschandalen
De NON-GGO-Paradox
Ga naar overzicht...


 

Last updated: 12-08-2018Webmaster © ep_communication