Niet langer voorzitter van ENAJ

Op 29 november 2016, tijdens de algemene vergadering van ENAJ in Herning (Denemarken), beëindigde ik mijn mandaat als voorzitter van ENAJ. Vijf jaar voorzitterschap is meer dan genoeg. Ik ben bijzonder blij dat dr. Katharina Seuser, voorzitter van de Duitse landbouwjournalisten en voorheen ondervoorzitter van ENAJ mij opvolgt. Wij werken reeds lang zeer goed samen en Katharina is een autoriteit. Ik blijf nog lid van het management committee en de algemene vergadering benoemde mij erevoorzitter (zie uittrekse uit de newsletter hieronder


Algemene vergadering van ENAJ in Herning (Denemarken)

 

Jef Verhaeren heart and soul of ENAJ

The representatives of the member associations and guilds of ENAJ gave a big hand of applause to Jef Verhaeren, who stepped down as chairman at the general meeting in Herning (Denmark) on Tuesday November 29. For his enormous service he was appointed by the meeting as honorary president, a new position in the management team of ENAJ. “He is the heart and soul of ENAJ”, the new chairwoman Katharina said. She thanked Jef Verhaeren for all the work he had done since five years ago ENAJ started. All these time he served the new network as chairman. “Without you ENAJ couldn’t achieve anything”, Katharina Seuser complimented. She handed over a map of Europe on which every representative has written his or her name. Jef Verhaeren was visibly seized with emotion. “It was beautiful working for you”, he said.


Katharina Seuser handed over a map of Europe on which
every representative has written his or her name

IFAJ-congres in Zuid-Afrika

Van 1 tot 13 april was ik, samen met Ida, in Zuid-Afrika voor het congres van de International Federation of Agricultural Journalists. We bezochten tal van bedrijven (citrus-, wortel-, tafeldruif-, wijn- en melkproductie en een gemengd bedrijf) in Gauteng (regio Johannesburg-Pretoria) en in de Westkaap (Kaapstad). Er zat ook een minisafari in een zogenaamde ‘game farm’. Wat me meest opviel was dat het allemaal grote bedrijven waren, die hun productie zelf verwerken en vermarkten, vaak wereldwijd. In de rubriek ‘Landbouw’ zijn enkele artikelen opgenomen.

De meeste bedrijven vormen met het personeel en hun families een heuse gemeenschap, met eigen scholen en gemeenschapsleven. De regering wil vooral de zwarte bevolking meer betrekken en geven hen zelfs grond om hun eigen land te bewerken. Dat blijkt nog niet zo goed te werken maar de grote bedrijven, meestal nog in blanke handen, proberen zelf diverse modellen uit om de zwarten op te leiden en met hen bijvoorbeeld coöperatieve bedrijven op te bouwen.

Na het congres zijn we nog enkele dagen gebleven en hebben wat rondgereden tussen Kaapstad en Kaap de Goede Hoop.


Enkele dagen tussen Kaapstad en Kaap de Goede Hoop


Laatste landbouwartikels

Olympia richt zich op nichemarkten
Verdwalen in Duitse duurzaamheidsdefinities
Poolse melkveehouderij moet nog achterstand inhalen
Zuid-Afrikaanse zuivel weert zich met grootschalige bedrijven
Ga naar overzicht...

uit "Krakende Persen"

Duurzaamheid blijft op agenda
Een toekomstig cynisch verleden
TTIP in de diepvries
De NON-GGO-Paradox
Gastronationalisme
De les van Tielt
Ga naar overzicht...

 


Feed the Future
 

In opdracht van Fedagrim schreef ik een boekje (in feite op basis van een grote brainstorming georganiseerd door Fedagrim maar ook met nogal wat eigen inbreng) over de circulaire veehouderij van morgen. De landbouw van de toekomst die eigenlijk al bezig is. Het komt neer op het bannen van fossiele energie en het hergebruiken van alle bijproducten en reststromen, zodat het woord ‘afval’ uiteindelijk zijn inhoud verliest.

Het boekje ‘Feed the Future’ bestaat in het Nederlands en het Frans. Het werd gelanceerd op de landbouwbeurs AGRIBEX in december 2015 in Brussel en is verkrijgbaar bij Fedagrim (http://www.fedagrim.be).


Afscheid van mijn vriend Zjef Van Uytsel
 

Op 30 december 2015 stierf mijn vriend en jaargenoot Zjef Van Uytsel. Onverwacht was het niet want reeds jaren vocht hij tegen pancreaskanker, ook op het podium met nog een schitterende show met Micheline Van Hautem. Ik leerde Zjef kennen in 1958 op het Klein Seminarie te Hoogstraten. Sindsdien waren we vrienden. Ook Lucy, de vrouw van zijn leven, werd een vriendin want ze was altijd heel erg belangrijk voor Zjef. Samen wilden we een professionele toneelgroep oprichten want Zjef was een bijzonder goede acteur. Maar hij ging schilderen en later liedjes maken. Voor mij werd hij de grootste Vlaamse singer-songwriter in zijn genre, het poëtische Vlaamse chanson. Voor mij is hij ook een collega-dichter maar met zijn eigen muziek op zijn eigen mooie teksten werd zijn poëzie zoveel indringender. Hij schreef in 1968 een liedje voor mij en ergens dook hij ook op in mijn gedichten. De dag van zijn herdenkingsplechtigheid in zijn Cultureel Centrum in Scherpenheuvel, schreef ik, toen ik thuiskwam, dit gedicht.

 

 

ZJEF

Als de nacht valt
ben jij onsterfelijk
een ster
die sterven overstijgt.

Zjef zegt jouw naam
een ster die zingt
een ster die mint
omhelst en lacht
een ster die droomt
en hoop uitstraalt
handenvol
van mensen zijn
van samen zijn
en houden van.
Je kunt niet
zonder de anderen.

In de onbetreden
ongekende duisternis
zie ik je dwaallicht zijn
met wijze woorden
naar onze ziel gezongen
en een gulle glimlach
die ons tranendal omhelst
als een zotte morgen
zachtjes toegedekt
door een heldere nacht
waarin jij schijnt
van achter het gordijn.
Zjef, leidt ons
door de nacht.


Groen chauvinisme

In 2009 vond het wereldcongres van de landbouwjournalisten plaats in Texas. Eén van onze Texaanse collega’s, die zelf een ranch had en voor een perstrip als gids fungeerde, begon zijn zelfzekere uiteenzetting met de woorden: “15 kaar geleden was het leefmilieu voor de landbouw hier in de VS en Texas nog geen aandachtspunt maar vandaag zijn we de groenste boeren van de wereld.” Ik vroeg hem hoe groot zijn wereld dan wel was en, ja hoor, veel verder dan Texas reikte die niet en wat er in Europa gebeurde, wist hij al helemaal niet.

Lees meer....


GGO-Sofismen

De discussies in het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie om de lidstaten zelf te laten beslissen over het gebruik van en de handel in producten op basis van GGO’s heeft het – vaak populistisch-emotionele maar weinig wetenschappelijke - debat in de media weer op gang gebracht. De filosoof Johan Braeckman schreef in ‘Trends’ en ‘Plant Science’ de afkeer van gentechnologie toe aan het feit dat GGO’s niet in ons intuïtieve beeld van natuur passen.

Lees meer....

Nieuwe dichtbundel ‘Weerkerend Afscheid’ nog verkrijgbaar


Mijn nieuwe dichtbundel ‘Weerkerend Afscheid ’is nog verkrijgbaar voor 24,5 euro

• bij het Poëziecentrum te Gent

• of via email jef.verhaeren@telenet.be

De gedichten zijn geïllustreerd met kunstfoto’s van Fernande, Inge en Maryse Kuypers, de fotografische vrouwendynastie die vanuit Bocholt de wereld veroverde.

Voor meer informatie: Poëzie

 

Met de steun van Belorta en Milcobel

Zie ook:

- GVA: Symbiose tussen dichter en fotografe
- website van Gemeente Sint-Katelijne-Waver.
- HLN Regio

 

 

 

Last updated: 18 -01-2018Webmaster © ep_communication